Decs Nagyközség honlapja

Tartalomhoz ugrás
Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntjük Önt honlapunkon Decs nagyközség polgárainak nevében! Öröm számunkra, hogy érdeklődik ősi hagyományokkal bíró településünk iránt. Oldalainkon megismerkedhet a Sárköz „fővárosaként” ismert községünk múltjával és jelenével, az itt élő emberek életével, valamint azokkal a lehetőségekkel, melyekkel az idelátogatókat várjuk. Igyekszünk mindig friss információkkal szolgálni, hogy az Önök számára megkönnyítsük a tájékozódást és az ügyintézést Decsen.

Kellemes és hasznos barangolást kívánunk Önnek! Bízunk benne, hogy más alkalommal is felkeresi honlapunkat és kedvet kapva egy szemet-szájat gyönyörködtető kiránduláshoz hamarosan személyesen is meglátogatja vendégváró településünket.

dr. Antal Zsolt
polgármester
Képviselő-testület

Decs Nagyközség Önkormányzatának Gazdasági Programja 2014-2019
Közbeszerzési Terv

Decs Nagyközség Önkormányzatának

KISBUSZ ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZATA


MVS-195

MVS-196

Emberi Erőforrások Minisztériuma Központi Ügyfélszolgálati Iroda

Tájékoztató


F
ogyatékossághoz és egészségkárosodáshoz
kötődő ellátásokról és szolgáltatásokról


A gyermekek után járó ellátásokról


A szociális ellátásokról


Melléklet a szociális ellátásokhozAktuális képviselő-testületi hírek, események, információk
További információkért görgessen lefelé.
Falunapló
2018. december 09.
Karácsonyi kézműves foglalkozás, Adventi várakozás dalban, versben

Advent 2. vasárnapja alkalmából karácsonyi kézműves foglalkozás volt a Faluház szervezésében. A megjelent gyermekek karácsonyi díszeket, forgó "mini karányonyfát" készíthettek.

Ezt követően Bognár Cecil népművelő, a Magyar Kultúra Lovagja zenés, éneklős, verses ineraktív fogalalkozást tartott, amelyben a kicsik, és kevésbé kicsik, szórakoztató formában tanulhattak meg karácsonyi énekeket.


2018. december 02.
Adventi kiállításmegnyitó

Immár hagyományosan Adventkor kiállításmegnyitóra került sor a decsi Faluházban. Az eseményre a decsi Katolikus és Református Egyházközség, valamint Decs Nagyközség Önkormányzata invitálta a nagyközségünk lakóit.

A megjelenteket Bognár Cecil, a Magyar Kultúra Lovagja fogadta, és egyben ő volt a megnyitó narrátora. Előszőr dr. Antal Zsolt polgármester úr megnyitója hangzott le, majd Papp Zsolt Endre református lelkipásztor adventi várakozással kapcsolatos gondolatait hallgathattuk meg. Ezt követően Bognár Cecil beszélgetett Nagy Zoltánnal és D. Nagy Judittal, azt est kiállítóival. A programban közreműködött a decsi Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület.

A megnyitó lezárásaként Kocsis László diakónus hívta szeretetvendégségre a megjelenteket, ezt követően a megnyitó közös imával zárult. A kiállítás anyagát a Faluház színháztermében tekinthetik meg az érdeklődők.

2018. november 17.
Faültetés nagyközségünkben

Az Élhetőbb Decsért Egyesület szervezésében a Decs Nagyközségi Önkormányzat pályázata szemléletformáló projektjének keretében, fa és virágültetés volt nagyközségünkben.

Ennek során 36 fa és sok virág és virágmag került elültetésre. A fák közül 26 a műfüves pálya melletti területen, 10 pedig a bevezető út melletti virágágyásoknál lett elültetve.

A jól végzett munka után hideg ebéd volt a résztvevők "jutalma".


2018. november 12.
Vendégünk volt a Holló eggyüttes

A Faluházban járt a Holló zenekar, óvodásaink és kisiskolásaink legnagyobb örömére.

A mintegy hatvan perces műsort végig tapsolva, énekelve élvezte a gyereksereg. Az interaktív műsorban, az élelmesebb gyerekek a színpadon együtt lehettek a zenekar tagjaival.

Az előadás végén vastaps búcsúztatta az együttest.


2018. november 10.
Decsi Reformátusok 4. jótékonysági bálja

Immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Faluházban a Decsi Reformátusok jótékonysági bálja. Papp Zsolt Endre református lelkész köszöntőjét követően dr. Antal Zsolt pogármester úr üdvözölte a megjelenteket, majd Szekeres Gyöngyi osztotta meg gondolatait.

Ezt követően a Ritmo Tánceggyüttes fiataljainak nyitó táncát tekinthettük meg, majd Vajk György előadása következett.

A vacsora felszolgálása után a Horizont zenekar húzta a talpalávalót.

2018. október 26.
Ribizli bohóc a Faluház könyvtárában

A Faluház könyvtárában - annak szervezésében - lépett fel Ribizli bohóc (Tormási Attila) a decsi Tesz-Vesz óvoda és Mini Bölcsőde  nagycsoportosai előtt.

Az ovisok hamar ráhangolódtak a zenés- éneklős mulattságos előadásra. Tormási Attila végig lekötötte a gyermekek figyelmét és bevonta őket a produkcióiba.

A mintegy háromnegyed órás előadás nagy sikert aratott az ovisoknál. A fellépésről készült felvétel megtekinthető a Tesz-Vesz Óvoda és Mini Bőlcsőde honlapján.

2018. október 23.
Ünnepi testületi ülés

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére Decs Nagyközség Önkormányzata ünnepi mülést tartott a faluház nagytermében.

Először a decs Bíborvég Általános Iskola tanulói adtak ünnepi műsort a rendezvényen, majd dr. Antal Zsolt polgármester úr mondott ünnepi köszöntőt. Ezt követően került sor a "Decs Nagyközségért" emléplakett átadására. Ennek keretében Szajkó László és Gál Miklós vehette át a díjat és a vele járó pénzjutalmat.

Az ünnepi ülés befejezését követőn a megjelentek átvonultak az 1956-os emlékműhöz, ahol a Decsi Hagyományőrző Férfikórus adott rövid műsort, majd a megjelentek elhelyezték az emlékezés virágait.
2018. október 17.
Beszélgetés a Faluházban Bognár Cecillel

A Faluház könyvtártermében beszélgettünk Bognár Cecillel a Magyar Kultúra Lovagjává avatása alkalmából.

A jó hangulatú beszélgetésen a megjelentek felelevenítették közös emlékeiket és a régi decsi kultúrális eseményeket.

Az esemény végén a megjelentek egy jelképes koccintással gratuláltak a Magyar Kultúra egyik legújabb Lovagjának.


2018. október 1.
Idősek Világnapja

A hagyományoknak megfelelően az idén is megrendezésre került a decsi Faluházban az Idősek Világnapja.

Kiss Erika megnyitóját követően dr. Antal Zsolt polgármester úr köszöntötte a megjelenteket, majd Magyar Rózsa dalestje következett, amelyet a szépszámmal megjelent vendégsereg ütemes tapssal és vastapsal jutalmazott.

Az est állófogadással ért véget, ahol fotózkodni lehetett a művésznővel, illetve az érdeklődők megvehették legújabb CD-jét.
2018. szeptember 8.
Egy képíró emlékezetére

A mai napon a decsi Faluház kistermében került sor Czakó Sándor 80. születésénapja alkamából rendezett kiállításra és beszélgetésre.

A megemlékezést Decsi-Kiss János vezette. A megjelentek a kiállított fényképek, valamint Czakó Sándor felesége, munkatársai és barátai révén megismerhették életét, munkásságát Decs és a Sárköz iránti elkötelezettségét. A megynyitó során a műveiről készült két kisfilm és levetítésre került.

2018. szeptember 8.
25 éves a Lórántfy Zsuzsanna Református Szeretetotthon Decs

Szombaton 10 órakor  a Lórántfy Zsuzsanna Református Szeretetotthon 25 éves fennállása alkalmából hálaadásra került sor a decsi református templomban. Apostoli köszöntőt Papp Zsolt Endre református lelkész mondott, az igehírdetést Rácz József a Tolnai Refomátus Egyházmegye esperese tartotta meg. Ezt követően került sor a köszöntésekre, amelyekre Bartos Eszter, illetve Birtalan Piroska közreműködésével került sor.

Az elmúlt 25 év eseményeiről Pappné Szakács Csilla intézményvezető emlékezett meg. Papp Abigél 3. éves teológus hallgató Lőrántfy Zsuzsanna életútját, tevénységét ismertette, majd a szeretetotthon lakóinak műsora következett. Igei köszöntőt Csécsy nyugalmazott lelkész mondott, majd Wim Molenaar holland lelkész köszöntőjét hallhattuk. Ezt követően a Gárdonyi Zoltán Református Együttes műsora következett Naszladi Judit karnagy vezetésével, közreműködött Lozsányi Tamás orgonaművész.

A magas szinvonalú  előadás után Antal Zsolt Decs Nagyközség polgármestere mondott köszöntőt, majd Horváth István országgyűlési képviselő köszöntőjét hallhattuk. Ezt követően Beszterczey András, a Református Szeretetszolgálati Iroda vezetője mondott köszöntőt. Ez után ima és áldás következett, majd Horog János a Decsi Református egyházközség gondnoka invitálta szeretetvendégségre a megjelenteket, amelyre a decsi Faluházban kertült sor.
2018. augusztus 20.
Falunapok - Decs: Szent István nap

10 órakor Ökumenikus istentisztelettel kezdődött a nap a katolikus templomban.

12 órától  17 óráig zajlott a főzőverseny, amelyen zömében pörköltek rotyogtak a bográcsokban, változatos alapanyagokból.

A főzés ideje alatt a Szegedi Látványszínház zsonglőr játszóházat, valamint arcfestést tartott a megjelenteknek.

A fő program 13.30-kor vette kezdetét. Először Antal Zsolt polgármester úr mondott ünnepi köszöntőt, majd Kocsis László diakónus úr megáldotta és megszegte az új kenyeret, amelyet a jelenlevők fogyasztottak el.

Ezt követően került sor a decsi fellépők műsoraira.

Közben az elkészült ételek zsűrizésére is megtörtént Kovács János Venesz-díjas mesterszakács jóvoltából. Ez után zajlottak le a díjátadások, amelynek keretében a sporteseményeken és a főzőversenyen helyezéseket elérteket jutalmazták.

Némi késéssel érkeztek meg a nap talán legjobban várt fellépői: Jolly és Suzy. Kárpótlásul pörgős, jó hagulatú műsorral szórakoztatták az addigra teljesen megtelt Szent Erzsébet téren megjelenteket.

A műsort követően Topánka Mihály szórakoztatta a közönséget, amelyet 22 órakor egy látványos tüzijáték szakított meg egy kis időre. Összességében elmondható, hogy a négynapos ünnepségsorozatban mindenki megtalálhatta a neki megfelelő szórakozást és nagyközségünk méltóképpen ünnepelte meg Szent István napját.
2018. augusztus 19.
Falunapok - Decs: Népművészet napja

2018. augusztus 19.-én 16 órától került megrendezésre a Tájházban Bíró Annamária keramikus hagyatékának kiállítás megnyitója.

A kiállítást Mikóczi Zoltán alpolgármester úr nyitotta meg. Az elhangzott megemlékezésekből megismehettük Bíró Annamária életútját, művészetét, kapcsolódását nagyközségünkhöz.

A megjelentek a megnyitót követően megtekinthették az emlékszobában kiállított okleveleket és kerámiákat.

Ezt követően 18 órától került sor koszorúzásra a Faluház melletti az elhunyt népművészet mesterei emlékműnél. Ünnepi beszédet mondott Papné Dávid Judit önkormányzati képviselő asszony.

Ez után a megjelentek  felkereseték a nagyközségünkben található népművészet mestere emléktáblákat, és elhelyezték koszorúikat.19:30-tól a Zsikó zeneker adott műsort a Szent Erzsébet téren.

Majd Dj. Turbo G retró partyjával zárult a nap a táncolni, szórakozni vágyók nagy örömére..
2018. augusztus 18.
Falunapok - Decs: Habparti

2018. augusztus 18.-án 16- órátől a Faluház melletti téren megjelent egy tűzoltóautó.

Kivételesen nem oltani jöttek, hanem szórakoztatni  a megjelent gyerek és szülősereget.

Előkerültek a kellékek, amelyekből a legfontosabb a víz és a habosítóanyag volt, majd megkezdődött az ünnepi habparti.

Aki kimaradt, lemaradt...

2018. augusztus 17.
Falunapok - Decs: Bikini koncert

2018. augusztus 17.-én este 8 órakor a kezdetét vette a decsi Falunapok. Először Kiss Erika Faluházvezető ismertette a hosszú hétvége  programját, majd a színpadra lépett a Bikini együttes.

A mintegy egyóra-húszperces koncertet megállás nélkül játszotta végig a zenekar, előadva a jól és kevésbé jól ismert számaikat.

A Szent Erzsébet térre majdnem ki lehetett tenni a megtelt táblát. A közönség több alkalommal együtt énekelte a slágereket az együttessel. Elmondhatjuk, hogy egy profi zenekar, profi előadással szórakoztatta a megjelenteket.

2018. június 16.
"Bíborvég" Általános Iskola Ballagás

Az idén is elérkezett az idő, hogy elbúcsúztassuk a Bíborvég Általános Iskola végzős diákjait.

A ballagással egyidőben az évzáró is megtartásra került, melynek keretében a legjobb tanulók jutalmat kaptak, valamint búcsút vettek a nyugdíjba vonuló pedagógusoktól.

A megható műsort követően  piros lufik felengedésével jelképezték a végzősök az általános iskolai tanulmányaik befejezését.
2018. június 14.
"Bíborvég" NAp


A Faluházban került megrendezésre a Bíborvég nap, amelyen a Bíborvég Általános Iskola tanulói mutatkoztak be tánccal, énekkel, bábelődással és kézműves kiállítással.

A szép számmal megjelen szülők, rokonok, érdeklődők nagy tapssal jutalmazták a gyerekek produkcióit.2018. június 5.
Trianon megemlékezés

Nagyközségünkben vendégszerepelt a "Szent Mihály Szekere Vándorszínház" a Trianon című előadásával. Az előadás témája - címével megegyezően - a trianin békeszerződésre való megemlékezés volt.

Prózai, verses, énekes művek hangzottak el, a témához kacsolódó tartalmakkal, esetenként zongora kisérettel. A megjelentek vastapssal jutalmazták az előadást.

2018. június 1.
Tesz-Vesz óvoda Ballagás


Az idén is elballagtak nagycsoportos óvodásaink. Az óvoda és a Faluház közötti utat sétálva, énekelve tették meg.

Ezt követően a Faluházban a nagyszámú közönség előtt látványos műsorral búcsúztak el az óvodai élettől, hogy majd ősszel megkezdhesség iskolai tanulmányaikat.
2018. május 26.
Gyereknap

Az Élhetőbb Decsért Egyesület jóvóltából ismételten megrendezésre került az immár hagyományosnak mondható gyereknap. Az eseményen résztvevőket ugrálóvár, arcfestés, sakkszimultán, kispályás gyerekfoci, zsákbanfutás, célbadobó, petang, célbarúgás, és természetesen a vadonatúj játszótér várta. Az ügyességi játékokban résztvevők zsetonokat nyerhettek (szülőkkel együtt duplán), amely a helyszínen beváltható volt vattacukorra, üdítőre. Természetesen minden program  ingyenes volt. A gyereknapon több mint hatvan gyermek kért arcfestést, és a többi helyszín is tele volt résztvevőkkel , édeklődőkkel. Az időjárás mindent megtett, hogy jól érezhessük magunkat :)

2018. május 13.
Múzeumok Majálisa - Budapest

A nagyközségünkben lévő Sárközi Tájház az idén is részt vett Budapesten a Nemzeti Múzeumban megrendezett Múzeumok Majálisán. A Múzeumkert átépítése miatt nem a megszokott helyen, kicsit zsúfoltabban, de hangulatosan, az épületben, illetve annak két belső udvarán zajlottak az események.

A megynyitót követően a kiállító múzeumok standjait tekinthette meg a meglepően nagyszámú közönség. A színpadon változatos zenei programok zajlottak. Standunkat sokan felkeresték, kitöltötték tesztlapunkat, kipróbálták kirakósainkat, vagy egyszerűen csak kiváncsiak voltak ránk és benéztek hozzánk. Folyamatosan kellet utántölteni szóróanyagainkat a nagy érdeklődés miatt. A részvétel sikeresnek bizonyult, és a napsütésnek hála, nagyon meleg volt.

Az itt készült kisfilm, hamarosan megtekinthető a DTV adásában.

2018. május 08.
Mesekönyv bemutató Víg Balázzsal

A Tesz-Vesz Óvodai óvodásaival és a Bíborvég Általános Iskola alsósaival zsúfolásig megtöltött könyvtárunkban tartott nagy sikerű bemutatót Víg Balázs meseiró.

A "Három bajusz gazdát keres" című legújabb mesekönyvének ismertetése során a gyerekeket az előadásba bevonta, figyelműket folyamatosan fenntartotta.

Személyében egy mai, a gyerekek nyelvét jól beszélő előadót és meseírót ismrehettünk meg.

2018.április 24.
 
Könyvtárunk vendége volt INCZE ZSUZSA TV-s szerkesztő

Nevéhez fűződik a Csellengők című műsor, ami 20 éven keresztül volt látható a Duna TV-n. Vetítéssel egybekötött, Interaktív előadásában emberi sorsokról, elveszett és megkerült gyerekekről és felnőttekről beszélt.

A téma nagyon aktuális, hazánkban is egyre több gyerek tűnik el, akikre komoly veszély leselkedik.
2018. március 25.
Húsvéti kiállítás megnyitó

A Decsi Református Egyházközség, Decs Nagyközség Önkormányzata és a Decsi Római Katolikus Egyházközösség ismételten megrendezte a hagyományos húsvéti kiállítását.

Ez alkalommal Baltavári István fafaragó alkotásaiból nyílott kiállítás. A megnyitó a budapesti Kodály Zoltán férfikar műsorával kezdődött, majd Decsi Kiss János köszöntötte a megjelenteket.

Ünnepi beszédet mondott Antal Zsolt polgármester, majd Petkó Tamás szekszárdi római katolikus plébános húsvéti felkészítő elmélkedését hallgathatták meg az egybegyűltek.

Ezt követően ismét a Kodály Zoltán férfikar lépett fel, majd Baltavári István prezentációval egybekötött előadására került sor a kiállított alkotásokról. Befejezésül Papp Zsolt Endre református lelkész szavait hallgathatták a megjelentek, aki köszönetét fejezte ki a kiállítás megszervezésében segítséget nyújtóknak. Ezután a nagy számban megjelent közönség szeretetvendégségen vehetett részt.

2018. március 15.
Megemlékezés az 1848-as forradalom és szabadságharcról

Decs Nagyközség Önkormányzata a decsi Faluházban tartotta megemlékezését az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulójáról.

A Himnusz elhangzása után Antal Zsolt nagyközségünk polgármestere mondott ünnepi beszédet, majd a decsi Bíborvég Általános Iskola tanulóinak műsora következett. A műsor a Szózat elhangzásával fejeződött be.

A megemlékezés a jó tanulók jutalmazásával zárult.2018. március 5.
Kiállítás a Faluházban

2018. március 5-én Deák Katalin és Lázár Istvánné kézimunkáiból nyílott kiállítás a Faluházban.

Kiss Erika bevezetőjét követően Juszt Viktória a decsi Bíborvég Általános Iskola tanulója lépett fel, citera és ének műsorával.

A kiállítást Papné Dávid Judit, önkormányzati képviselő nyitotta meg, majd beszélgetést folytatott az alkotókkal. A kiállítás, a Faluház kistermében tekinthető meg, nyitvatartási időben.2018. február 17.
 Ovifarsang

A decsi Tesz-Vesz Óvoda idén is a Faluházban tartotta meg a hagyományos Farsangi Bálját.

Az óvodás csoportok bemutatóját a megjelentek nagy lelkesedéssel figyelték és minden csoport megkapta a jól megérdemelt tapsát.

A bemutatókat követően tombola, büfé, táncverseny és persze jó zene várta a megjelenteket.
2018. február 03.
VIII. Katolikus Farsangi Bál

A hagyományoknak megfelelően idén is megrendezésre került a Katolikus Farsangi Bál. Kun Györgyi bevezetője után Kocsis László diakónus úr üdvözölte a megjelenteket. Az imádságot követően Antal Zsolt polgármester úr megnyitója következett, majd Horváth István államtitkár úr, országgyűlési képviselő üdvözölte a bál résztvevőit.

Ezt követően a Csillagrózsa Hagyományőrző Egyesület műsorát tekinthették meg a megjelentek, melyet a közönség nagy tapssal jutalmazott. A táncbemutató után Sill Gábor és Sill Zsófia harmonika műsora következett, amely ugyancsak nagy sikert ért el. A bemutatók után a Schnaps zenekar adta a talp alá valót. A táncot  a jelmezverseny és a tombolasorsolás szinesítette. A megjelentek a bál végén jóleső érzéssel, megelégedetten térhettek nyugovóra.

2017. december 21.
Karácsonyi Ünnepség

Az idén is - a hagyományoknak megfelelően - a nagyközségi Faluházban került megrendezésre a Karácsonyi Ünnepség. Kiss Erika - a Faluház vezetője - megnyitóját követően a Decsi Hagyományőrző Férfikórus lépett fel, majd a Tesz-Vesz Óvoda óvodásai adták elő műsorukat a nagyszámban megjelent közönség előtt. Ezt követően a Bíborvég Általános Iskola tanulóinak műsor összeállítása következett, majd a Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület énekkara és a Görönd Citerazenekar műsora zárta az estét.
A közelmúlt legfontosabb eseményei
További információkért görgessen lefelé.
Projektjeink
Tájékoztató
Őcsény-Decs szennyvíztelep felújítása

Kedvezményezett neve: NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.,
Őcsény Község Önkormányzata és
Decs Nagyközség Önkormányzata
A projekt címe: Őcsény-Decs Szennyvíztelep felújítása
A szerződött támogatási összeg: 416.743.574 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 95,000000 %
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.01.28.
A projekt azonosító száma: KEHOP-2.2.1-15-2015-00023

A PROJEKT BEMUTATÁSA
A szennyvíztisztító-telep esetén a jelenlegi tisztítási technológia hidraulikai kapacitásbővítést nem igényel, hanem a tisztító kapacitás hiánya miatt indokolt a tisztító telep fejlesztése.
A szagtalanítás a tervezett rendszeren azért szükséges, mert a hosszú nyomócsövek miatti nagy szállítási távolság és a kis
szennyvízmennyiség eredményeképpen a fogadóaknák környezetében a szennyvíz berothadása következtében erős szaghatás tapasztalható. Emellett problémát jelent a berothadás miatti erős korrozív hatás, amely hosszútávon tönkreteszi a beton létesítményeket.
A betervezendő műszaki megoldás célja, hogy a művi elemek korrózióját és a szaghatások kialakulását a rendszeren előzzük meg. Emellett a hálózat kritikus pontjainál kiegészítő biofilteres szagtalanítók szükségesek, melyek a létesítmények egyes légtereinek megszívásával és a bűzös levegő semlegesítésével biztosítják a szagmentes állapotot.
A szennyvízelvezető hálózat szagtalanítási munkálatai mellett szükség van a hálózat egyes elemei rekonstrukciós munkálatainak elvégzésére. Az egyes létesítmények (átemelők, fogadóaknák) felújítása azért szükséges mivel az előző szakaszokon érkező erősen berothadt szennyvíz jelentős betonkorróziót okozott azok falában. Probléma továbbá, hogy a jelenlegi szerelvények, nem megfelelő anyaguk miatt, szintén erősen korrodált állapotban vannak.
A projekt nem tartalmaz csatornahálózat-bővítést célzó intézkedéseket. A fejlesztés során új létesítmény nem kerül kialakításra, a már meglévő szennyvíztelep és szennyvízhálózat kerül fejlesztésre. Emiatt a működtetésbe a projekt megvalósítását követően új szereplő nem kerül bevonásra. A tulajdonosi és üzemeltetési viszonyok a megvalósítást követően változatlanok maradnak.
A fejlesztéssel érintett szennyvízhálózat üzemeltetője Őcsény és Decs településeken az E.R.Ö.V. Egyesült Regionális Önkormányzati Víziközmű Zrt.
A hálózat tulajdonosai az egyes önkormányzatok. A szennyvíztelep tulajdonosa Decs és Őcsény Községek Önkormányzatai (63% : 37% arányban).
KAPCSOLAT
NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda.
Földi Eszter
víziközmű projektmenedzser
E-mail: foldi.eszter@nfp.hu
Tel.:+361 2390420
Őcsény Község Önkormányzata
Kozma Zoltánné
mb. polgármester
E-mail: ocsenyph@tolna.net Telefon: 06/74-496-872
Decs Nagyközség Önkormányzata
Antal Zsolt
polgármester
E-mail: phdecs@decs.hu
Telefon: 06/74-595-900

Tájékoztató
Decs Nagyközség bel- és külterületi vízrendezése

Pályázat azonosítószáma: TOP-2.1.3-15-TL1-2016-00027
Pályázat címe: Decs Nagyközség bel- és külterületi vízrendezése
Kedvezményezett neve: Decs Nagyközség Önkormányzata
Szerződött támogatási összeg: 381.762.142 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 100%

2018. március 27.

2018. október 16.

2018. november 13.Projekt tartalmának bemutatása
A projekt keretében Decs Nagyközség belterületi csapadékvíz rendezése valósul meg a legsürgősebb beavatkozást igénylő területeken.
Jelenleg a község belterületére hulló csapadékvizek levezetése a település jelentős részén nem megoldott. A tervezett fejlesztéssel érintett területeken részben egyáltalán nincsenek is vízelvezető árkok, illetve amik vannak, nem tudják ellátni alapvető funkciójukat, mivel a meglévő átereszek eltömődtek. Nagy esőzések után rendszeresen járhatatlanná válnak az utak, járdák, a lakóingatlanok védelmében is több alkalommal kellett intézkedéseket tenni.
A vízelvezető árkok között nincs meg a kapcsolat, és így azok nem vezetik le a vizet település alatt húzódó Tabáni árokba, illetve a Dobornya-csatornába. További hiányosság, hogy a Tabáni árok és a Dobornya-csatorna között sincs megfelelő összeköttetés, hiányzik az átemelő és az árok rész.
A tervezett vízelvezető rendszer egyaránt tartalmaz nyílt földárkos, és nyílt burkolt árkos, továbbá zárt csatornaszakaszokat is, igazodva a területi sajátosságokhoz és a szakmai kívánalmakhoz.
A fejlesztés a következő területet érinti: Szőlőhegyi utca, Gárdonyi utca, Széchenyi utca, Alkotmány utca, Széll Judit utca, Deák utca, Dobornya csatorna, Tabáni árok.  Mindösszesen 5 750 fm vízelvezető árok kiépítése történik meg (3 534 fm nyílt földárok, 736 fm nyílt, burkolt árok és 1480 fm zárt csatorna), továbbá sor kerül a szükséges mederrendezési munkák elvégzésére és a tározó felújítására is.
Projekt tervezett befejezési dátuma: 2020. év 01. hó 31. nap.

Tájékoztató
 Decsi Idősek Otthona és az Óvoda épületének komplex energetikai fejlesztése

Pályázat azonosítószáma: TOP-3.2.1-15-TL1-2016-00012
Pályázat címe: Decsi Idősek Otthona és az Óvoda épületének komplex energetikai fejlesztése
Kedvezményezett neve: Decs Nagyközség Önkormányzata
Szerződött támogatási összeg: 195 461 870 Ft
Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt tartalmának bemutatása:
A projekt keretén belül a decsi óvoda, valamint az Idősek Otthona épületeinek komplex energetikai felújítása valósul meg. A fejlesztés közvetlen hatása a projektnek az energiaszámlák drasztikus csökkenése, főként a fűtés területén. Mivel került a projektbe villamos energia előállító napelemes rendszer is, így kijelenthetjük, hogy a villamos energia költségek szinte teljesen eltűnnek. Közvetett hatás az akadálymentesítés – több mozgássérült személy található a településen – mely könnyebbséget biztosít a mozgásra a fogyatékkal élő személyeknek, valamint a korszerűsítés esztétikai jelentősége.
 
A fejlesztés során szigetelésre kerül a padlásfödém, a külső falak, valamint a lábazat mindkét épület esetében: Idősek otthona esetében a födémszigetelés 1.703 m2, a falszigetelés: 1778 m2. A szigeteléshez kapcsolódnak még kiegészítő munkálatok a csatolt költségvetés alapján. Óvoda esetében a lapostető szigetelése 846 m2, födémszigetelés 350 m2, a falszigetelés: 1.291 m2. A külső nyílászárók kicserélésre kerülnek, új modern a TNM rendeletben foglaltaknak megfelelő fahatású műanyag nyílászárókra részlegesen, mivel már volt nyílászáró csere az épületeken. Idősek otthona esetében minden külső nyílászáró cserére kerül a csatolt költségvetés alapján. A fűtési rendszer korszerűsítésre kerül: mindkét épület esetében cserére kerül a kazán, a hőleadók és a csővezetékek a szükséges kiegészítő gépészeti munkálatokkal. A napelemes rendszer az épületek villamos energia fogyasztását is fedezi. Mindezek mellett mindkét épület akadálymentesítése megvalósul.
A projektmenedzsmenti feladatok ellátása keretében Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal biztosítja a projekttervben megfogalmazott céloknak megfelelő teljesítések, eredmények elérését, továbbá elősegíti a rendelkezésre álló erőforrások optimális kihasználását és a vállalt határidők pontos betartását.


Projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.09.01
Futó projektek
További információkért görgessen lefelé.
Tájékoztatók, programok

vadkárral kapcsolatos tudnivalók mezőgazdasági termelők, erdőgazdálkodók, földhasználók részére.Lakossági tájékoztató az orvosi központi ügyelet ellátásról


Események, meghívók, tájékoztatók, felhívások
További információkért görgessen lefelé.
Decsi Konyha étlap
Kattintásra nagyobb lesz
Szelektív hulladék + Hirdetések
Kattintásra nagyobb lesz
Minden nap
Képújság (Információk, hirdetések)


2018.12.17. (hétfő) 18:00
- Adventi kiállítás megnyitó

2018.12.20. (csütörtök) 18:00
- Adventi kiállítás megnyitó - ismétlés

Az ember, amíg igazságos úton halad, addig bátran mehet minden veszedelemmel szemben. De mihelyt a ravaszsággal, az elfogultsággal, az egyéni becsvággyal akarja magát előbbre helyezni másoknál: előbb-utóbb elbukik.

Wass Albert
Óra
Frissítési információk

Legutóbbi frissítés dátuma

2018. december 22.

Hirdetmények

A Decsi Hagyományörző Egyesület férfikórusa:


A Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Egyesület kórusa:


Görönd Citerazenekar Decs :


Vissza a tartalomhoz